Nootropil - ano či ne?

18.03.2010 21:48

Nedávno začala Verunka užívat Nootropil na podporu mozkové činnosti. Vystřídali jsme v užívání Encephabol, který neměl na Verunku žádný účinek.

Mám pocit, že Nootropil má naopak na Verču účinek až nežádoucí. Přijde mi až moc aktivní a neklidná, ale třeba to tak má být a je to důkaz, že mozek více pracuje..... Pro mě to je ale docela náročné, jsem od přírody klidný člověk a Verča je naprostý opak.

Na internetu jsem si našla o Nootropilu toto:

Nootropil je nootropikum. Volně prodejný je jako roztok Nootropil 20% oral solution s 0,2 mg účinné látky piracetamu v 1ml roztoku. Na lékařský předpis je vázaný přípravek Nootropil infúzní roztok. Nootropil přímo ovlivňuje funkci mozkových buněk, napomáhá lepšímu učení se, působí příznivě na paměť a bdělost zdravých pacientů i nemocných s funkční poruchou mozku. Piracetam stimuluje přenos nervových vzruchů a metabolické procesy v mozku, ovlivňuje srážlivost krve a zlepšuje tak prokrvení mozku. Nootropil je určen pro děti školního věku, mladistvé a dospělé pacienty. Slouží k léčbě počátečních stadií senilní demence, k prevenci a léčbě senilních a poúrazových poruch myšlení, k usnadnění učení se a ke zlepšení paměti u dyslektiků, dále pak u poruch poznávacích funkcí po prodělané mrtvici. Přípravek lze použít i k léčbě závratí, abstinenčních příznaků u alkoholiků a k léčbě srpkovité anemie.

Nootropil nesmí používat pacienti s přecitlivěostí na některou složku přípravku, děti předškolního věku, těhotné a kojící ženy, nemocní s vážnou poruchou ledvin a pacienti, u kterých se v minulosti vyskytlo krvácení do mozku. Dále Nootropil není vhodný pro pacienty, kteří užívají současně léky s extrakty ze štítné žlázy. K nejčastějším nežádoucím účinkům při užívání přípravku patří nadměrná a často samovolná pohyblivost, nervozita, ospalost, zvýšení tělesné hmotnosti, deprese, slabost. Ojediněle se může objevit závratě, žaludeční potíže, nespavost, bolesti hlavy, epilepsie, úzkost, zmatenost, halucinace. Celková denní dávka přípravku je individuální a závislá přímo na léčené chorobě, obvykle se podává 1,2–12 g piracetamu denně v závislosti na indikaci a klinickém obrazu onemocnění. Nejčastěji se podává dospělím 2× denně 12 ml roztoku, dětem pak 2× denně 8 ml. Bez lékařské konzultace není vhodné užívat přípravek déle jak 8 týdnů. V případě výskytu nežádoucích účinků nebo neobvyklých reakcí, se poraďte o dalšm užívání se svým lékařem či lékárníkem.

Zdroj: https://leky.vitalion.cz/nootropil/

Když si pročítám nežádoucí účinky, tak mi to sedí na Verču: nadměrná a samovolná pohyblivost, nervozita, ospalost. Zarazila jsem se, že k nežádoucím účinkům patří i epilepsie, Verunka má nález zatím bez záchvatů. Co když je Nootropil spustí....Také zde píšou, že Nootropil nesmí užívat děti předškolního věku a Verunce bude teprve šest......

Na různých diskuzích jsem si přečetla, že ho užívají i malé děti a podle mě v koňských dávkách. Verča bere jen 3 ml ráno.

Jaký na to máte názor? Poraďte! Vážně uvažuju, že ho vysadíme.

—————

Zpět


Diskusní téma: Nootropil - ano či ne?

Datum: 31.07.2016

Vložil: Jana

Titulek: Nootropil

Nevim jestli je to aktualni jeste, syn 4roky ho ted dostal pred tydnem, je divocesi a neklidnejsi, ma ADHD a PAS, uvazuju ze ho vysadim, nebo radsi vydrzet?

Odpovědět

—————

Datum: 21.12.2010

Vložil: Jitka a Filípek

Titulek: "(

Dobrý večer,našemu synovi je šest let,trpí LMD a vývojovou disfázijí,těžkou poruchou řeči,zkoušíme soukr.log.hodiny,lid.lečitele,homeop.,docházíme do speciál.školky,ale zlepšení je velmi velmi pomalé,dneska jsme naštívila dětského psychiatra,se čtyřma tituly před jménem a dva za a ten nám zdělil,že jsme ho měli užívat již dávno a to od 2let,nikdo nám jej nenabízel.Máme brát ráno 3ml. a odpo.,2ml.,vkládam do toho naději a doufám zlepšení,když nám bylo zděleno,že výsledek nebude hned vidět je to prý dlouhotrvající záležitost.Přeji hodně síly a krásné vánoce.

Odpovědět

—————

Datum: 08.05.2010

Vložil: Lucka a Justýnka

Titulek: taky,taky

Evi,nám ho těď nasadili taky,mám ho doma,ale ještě jsem jí první dávku nedala,taky jsem o něm něco hledala na netu a nevim,nevim je hyperaktivní už teď a ještě tohle?
Máme 2ml ráno tak uvidíme,hlavně aby v noci spala jinak to snad přes den zvládneme...ale hlavní strach mám z toho aby jí to znovu nespustilo epi záchvaty,máme pokoj už 3 měsíce a teď nevim:-(

Odpovědět

—————

Datum: 20.04.2010

Vložil: Eva

Titulek: :)

Tak si odpovím sama :) Nootropil zatím užíváme dál. I přes počáteční nedůvěru mám pocit, že se po něm Verunka mírně lepší. Nežádoucí účinky jsou stále stejné, je po něm příliš aktivní a živá, ale snažím se vydržet a zvládnout to.

Odpovědět

—————