Krásné knížky jako inspirace

15.11.2010 09:18

 Byl jeden domeček

Velké leporelo pro nejmenší se zábavnými úkoly, zaměřenými především na rozvoj logického myšlení a představivosti. Na osmi celostránkových ilustracích se malí čtenáři seznámí s rodinou Broučkových, jejich domečkem i domácími mazlíčky. 
 

Vydalo Nakladatelství Fragment

Naše zkušenosti: Verunka se do knížky ihned zamilovala. Ukazujeme si části domečku, okna, dveře atd., zvířátka, lidi a také jednotlivé činnosti, např. když si holčička čistí zuby, pán seká trávu, maminka čte holčičce knížku, nebo třeba jak celá rodina jí. 

Kniha je nádherně ilustrovaná, zaujme určitě každě dítě. Velmi ji doporučuji.

 

Barvy - veselá magnetická knížka

Zvířátka - Veselá magnetická knížka

 

Magnetické knížky Barvy a Zvířátka obsahují několik barevných magnetek, které mají děti za úkol umístit na správná místa na stránkách a dotvořit tak obrázek. Napoví jim příslušný stín v obrázku a jednoduché doprovodné věty. Nepostradatelnými pomocníky při poznávání barev a zvířátek budou dětem veselé magnetky. Rozvíjeno je následující:

 

* slovní zásoba
* poznávání a pojmenování barev, tvarů, zvířat a předmětů
* prostorová představivost
* senzomotorická koordinace a zručnost

Komponenty:

* 12stránková magnetická kniha
* sada barevných magnetek v praktickém plastovém krytu

Vydalo Rebo Productions CZ

 Naše zkušenosti: Z Rané péče máme půjčenou knížku Veselá magnetická knížka barvy a mohu ji velmi doporučit. Verunce se moc líbí, snaží se přiřazovat magnetky k obrázkům. Krásná inspirace (i pro mě:) k Vánocům.

 


S návodem k použití? Ano, každá stránka je věnována jednomu říkadlu, jedné ilustraci a ve spodní straně každého listu je v závorce malý návod, jak při této říkance dítěti předvést malé „divadélko“, aby se říkanka stala atraktivnější a dítě více bavila. A tak pokud jste již jako maminka pozapomněla, jak se vlastně na ruce vaří kašička, můžete si to osvěžit i s návodem zrovna při říkadlu „Vařila myšička kašičku…“ Kováříček vám okove nožičky, myška bude utíkat po polici s homolicí nebo můžete neustále dokola předčítat o tom, kterak si chudák brouček při sekání součku posekal paleček.

Znáte „Houpy, houpy, houpy, kočka snědla kroupy…“ Tak tu tady také najdete v jedné ze svých mnoha verzí, ale najdete tu i jinou, která začíná podobně a z celé knížky mě zaujala asi nejvíce, možná proto, že ji naše dítě neustále vyžadovalo dokola a dokola a dokola….

„Houpy, houpy, houpy,
co si žabák koupí?
Koupí on si za kačku
velikánskou klouzačku.
Po klouzačce do rybníčka
veze klobouk pro vodníčka
Žbluňk!“

Anebo jedna milá zimní…Ta potěší v letních vedrech, že?

„Zima, zima tu je,
Snížek poletuje.
Padá sníh, padá sníh,
pojedeme na saních.“


Ilustrace jsou korunou krásy

Díky jednoduchým a milým obrázkům na kterých s potěšením spočine nejedno dětské i dospělácké oko, je knížka vhodná jako první volba po leporelu. Obrázky jsou hezké, jednoduché a mají tu nepopsatelnou a nezachytitelnou duši, kterou jim dokáže vtisknout jedině Vlasta Švejdová…Nejsem sama, komu se při vzpomínce na její obrázky vybaví hlavně jiskřivé a jakoby živé oči jejích postav, nejvýraznější to znak jejích ilustrací.

Možná si ji i generace dnešních třicátníků pamatuje z ilustrací knížek tehdejší doby. Měla jsem její obrázky docela ráda právě pro tu nepopsatelnou atmosféru. Dokonce jsem ve své knihovničce ještě našla jeden její ilustrátorský podařený kousek – J.V. Pleva: Budulínek, veršované pohádky vydané v roce 1984.

Něco o Vlastě Švejdové

Málokdo možná ví, že Vlasta Švejdová je autorkou 8 kreslených filmů a její ilustrace jsou na výstavách úspěšné nejen u nás, ale i v zahraničí. Dokonce ilustrovala Český slabikář a pracovní sešity pro prvňáčky, na svém kontě má 80 knížek leporel a spoustu dalších ilustrací ke klasickým pohádkám a knížkám. Její kresby jsou známy dokonce i ze známého humoristického časopisu Dikobraz. A tak není divu, že se jí byla nabídnuta příležitost, které se nedostává jen tak někomu. Ilustrovala i druhé vydání Broučků a jak sama přiznává, měla velkou trému, protože tato klasika je spojena s výtvarným uměním Jiřího Trnky.
Vlasta Švejdová má čtyři děti a čtyři vnoučata… A blízký vztah k dětem, vždyť sama napsala dvě knížky, Kaštánek a Na hradě už nestraší…

© Renata Petříčková, 2.6. 2008 Knihy Svět dětské fantazie 

Vydalo nakladatelství DUHA Press

Naše zkušenosti:  Tuto nádhernou knížku má Verunka schovanou ve skříni k Vánocům. Krásné srozumitelné obrázky. Mohu ji doporučit, určitě se bude dětem líbit.

 

—————

Zpět